hits

Norse Mythology, av Neil Gaiman

Dette har vært den best-selgende boka om norrøn mytologi i løpet av året som har gått. Gaiman er en skjønnlitterær forfatter som tidligere har skrevet mye innen sjangerne fantasy og science fiction. Forventningene jeg hadde til boka, var dermed ikke at det skulle være en seriøs bok om temaet. Men boka er ikke dårlig på grunn av dette. 

Man kan si at Gaiman reforteller historiene om de norrøne gudene, med samme språkbruk som man finner i dagens fantasy-bøker. Noe som i manges øyne vil gjøre de mer levende, når man er mer vant til å lese slikt. Selv sier han at «Jeg har forsøkt så godt jeg kan å refortelle disse mytene og historiene så nøyaktig som mulig og så interessant som mulig». Hvis du synes middelalderlitteratur er for tunglest, men gjerne leser fantasy, så vil du nok like denne boka bedre enn bøkene av Snorre Sturlason. Snorre skrev for et helt annet publikum, og tenkte kanskje ikke på at tenåringer skulle tyde det han skrev 800 år senere. Når Snorre oversettes til engelsk direkte, får jeg dessuten på følelsen at litt av meningen forsvinner i oversettelsen.  

Men jeg vil gjerne kritisere boka litt også. Noen steder virker det som at Gaiman fremhever veldig de momentene som han liker selv, og toner ned det som ikke slår så godt an. Noe av det som er spennende med disse historiene er hvordan folk i eldre tider hadde et litt annet syn på ting, og noe av dette inntrykket kan forsvinne på denne måten. Dette skjer blant annet i historien om Frøy og Gerd. I Snorre sin fortelling nærmer de forelskede Frøy seg Gerd på en merkelig og aggressiv måte som ikke ville ha gått an i dag. Milevis unna dagens syn på kjærlighet og uskrevne dating-regler. Det er sikker lettere for folk å kjenne seg igjen i situasjonen hvis vi gjør det slik, må nok Gaiman ha tenkt. At folk i dag har vanskelig for å kjenne seg igjen og forstå er nok sant, men gjør dette det riktig å gi historien en ny vri? Når man kjenner historiene godt fra før, reagerer man på flere slike ting. Men boka er god på flere andre måter, så jeg vil uansett anbefale denne.  

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar