hits

The last pagan emperor

I sommer tittet jeg litt rundt i en bokhandel, og da fant jeg denne boka. Boka er skrevet av historieprofessor H. C. Teitler, og handler om Julian «den frafalne», som var en romersk keiser fra 361 til 363. Det Julian er mest kjent for er at han frasa seg den kristne tro, og gjeninnførte tradisjonell romersk religion i sin regjeringstid. 

Denne boka er utrolig bra. Forfatteren er ikke bare nøyaktig og kunnskapsrik, men han er også god til å skrive lettfattelig og stilfullt. Jeg føler at jeg virkelig lærte mye nytt av å lese denne. Den gir blant annet et innblikk i både hedensk og kristen religionsfilosofi, slik dette ble diskutert i romertiden.

Boka forteller livshistorien til Julian. Da han ble født var romerriket allerede fått kristendommen som statsreligion og han fikk en kristen oppdragelse. I tenårene ble han veldig interessert i filosofi og den romerske religionen, og frafalt kristendommen da han var ca 20 år gammel. 

Da keiser Konstantinus II døde og Julian overtok tronen, slapp han den store bomba: Han er hedning, og han kommer til å gjenåpne de hedenske templene, ofre til gudene, og gjenopprette den romerske religionen. Han ble dermed forhatt av de kristne, men bejublet av mange andre. I følge forfatteren har Julian fått et ufortjent dårlig rykte, og han fremstiller ham på en ganske positiv måte. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar