hits

Solgudinnen

Å ønske solgudinnen velkommen, er kanskje en av de eldste religiøse skikkene som finnes. Den vanlige måten å ønske solgudinnen velkommen på, er å stå oppreist med benene samlet, se mot solen og løfte armene på skrå oppover. Hvis du kjenner til runetegnene, legger du kanskje merke til at kroppen da får den samme formen som livsrunen. 

Å på denne måten vise solen at du setter pris på den som en kraft som gir oss liv, er vakkert og det gir deg en veldig god følelse. Jeg snakker av erfaring ;-) . Det er også noe som alle egentlig kan gjøre, uansett hvilken religion de har. Solen er der for alle.   

I en flere av de før-kristne religionene ble solguden regnet for å være den mektigste av gudene. Blant annet var solguden Apollon / Sol Invictus den mest dyrkede guden hos romerne. I gammel gresk litteratur står det at filosofen Sokrates ba til solen når den stod opp om morgenen. Jeg ser for meg at han gjorde dette dette på den samme måte som er nevnt over.  

I den norrøne tradisjonen er Sol en særdeles vakker gudinne, som er blitt tildelt oppgaven med å kjøre den virkelige sola over himmelen. I følge Odin skinner sola så sterkt at fjellene og havene kan brenne opp. For å dempe sola er det derfor plassert et skjold foran, som heter Svalin.  

Disse religiøse skikkene forsvant ikke når Norge ble kristent, og forskjellige tradisjoner rundt feiring av solen eksisterer fremdeles i dag. Den mest kjente lokale tradisjonen for solfeiring som jeg kan komme på, er den de har i Vardø. Her avfyrer Vardøhus festning salutt den dagen solen blir synlig etter mørketiden, og da får skolebarna fri resten av dagen. 

 

Sei meg då Allvis;

koss alt er laga,

eg vonar dverg du veit:

kva mun soli,

synt for alle,

heite i kvar heim?

 

Sol i Mannheim,

sunne hjå gudar,

hjå dvergar Dvalins svik,

seier gloheit jotnar,

alvar fagerhjul,

ål-skir åsa-søner. 

 

(Allvismål vers 15 og 16)

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar