hits

Hvorfor har norrøne guder vinger på hjelmen?Du har sikkert sett bildene før. Valkyrier med vinger på hjelmen. Odin med vinger på hjelmen. Tor med vinger på hjelmen. Hvorfor i all verden har de vinger på hjelmen? Er det bare til pynt? Eller kan vingene på hjelmen flakse, slik at de kan fly når de har på seg hjelmen?

Bilder av gudene med vinger på hjelmen, var noe som først dukket opp på 1800-tallet. Kilder tyder på at hjelmer med vinger var noe som først dukket opp i framføringen av komponisten Richard Wagner sine operaer.  

Wagner sin mest kjente musikksnutt er «Valkyrierittet». Hvis du ikke vet hvordan Wagner høres ut, må du gjerne sjekke ut dette: 

https://www.youtube.com/watch?v=XRU1AJsXN1g

Så si meg: Ser du for deg valkyrier som kommer ridende med vanlige historisk korrekte metallhjelmer på hodet, nå du hører noe som dette? Wagners kostymesjef så ikke for seg noen enkle metallhjelmer: 

- Hier soll es in Metall glänzen, und es soll mit Flügeln ausgestattet werden! (Her skal det skinne i blankt metall, og det skal påmonteres vinger!)  

Dette traff tidsånden og operaen ble en stor suksess. Det ble spredt mye bilder fra forestillingen, som inspirerte andre kunstnere. 

Min mening om dette er at du kan se for deg gudene slik du vil selv, så hvis du har et bilde av Odin med vinger på hjelmen hengde på veggen, så har jeg ingenting imot det. Men når jeg ser slike bilder, klarer jeg ikke å la være å se for meg at vingene på hjelmen begynner å flakse, og at Odin letter fra bakken.  

 

3 kommentarer

Laurie Deline

24.04.2017 kl.00:56

Vet ikke helt hva jeg skal si. vet ikke hva jeg tenker om temaet egentlig :O

Kaffelars

24.04.2017 kl.14:55

Ikke sett Odin med vinger på hjelmen, nei. Vikinger med kuhorn på hjelmen, derimot..( hadde de virkelig det? Monteringen synes å være rimelig krøkkete og unødvendig ekstraarbeid. )

John Graham

18.09.2017 kl.21:37

Stylized Horns of Venus - Morning or evening star - The light bringer? Rises before the sun during certain periods. Sets after the sun during other periods

Skriv en ny kommentar