hits

Løvguden / The green man

Første gang jeg hørte om The green man var i 2002/2003 da jeg kom i kontakt med noen hedninger i Tyskland. Jeg ble nysgjerrig på hva dette var. Og det jeg fant ut var ganske interessant. 

The green man eller Løvguden, som han kalles i Norge, er en gud som vi ikke har noen tradisjoner for i Skandinavia. Denne guden blir likevel nevnt i en del litteratur om moderne åsatru, fordi noen mener han hører hjemme i denne religionen. Løvguden er guden for vegetasjon og skog. Han dør hver høst, og gjenoppstår hver vår.  

I middelalderen ble Løvguden ofte avbildet i kirker, til tross for at han utvilsomt er en før-kristen gud. Grunnen til dette, tror jeg må være fordi han i England, Frankrike og Tyskland ble sett på som et symbol på energien og naturen, i steden for en egentig gud. Han avbildes som regel med en maske av løvblader, og noen ganger med horn i pannen. En sjelden gang er Løvguden også blitt avbildet som en kvinne. 

I vår tid blir Løvguden tilbedt av folk innen åsatru, og andre nyhedenske retninger i de landene hvor det er tradisjon for det. Slik jeg forstå, ser de ikke på ham som en egentlig gud, men som energien i naturen. Løvguden passer på at plantene våkner til liv igjen om våren. Han er også til stede når dyrene i skogen føder barn. Når frostnettene kommer om høsten, gir han opp og forsvinner. Og om våren når det begynner å spire, kommer han tilbake.  

I vår tid er også Løvguden blitt en populær figur i kulturen generelt. Man kan finner bilder av ham mange steder, blant annet i forbindelse med hage-kunst. 

Ellers finnes det mange teorier om hvor idéen om Løvguden egentlig kommer fra. Noen hevder at en slags skog-gud finnes i nær sagt alle natur-religioner og at det derfor er snakk om mange forskjellige tradisjoner som har smeltet sammen. Andre har hevdet at Løvguden er den samme guden som skogguden Silvanus i den romerske tradisjonen. Løvguden kan også ses i sammenheng med de hellige trærne som var så viktige i Europa før kristendommen.

Hellige trær skrev jeg et innlegg om i fjor høst som kan leses her


Bilde av Løvguden i en kirke i Wales.
 

2 kommentarer

Nora Piscopo

16.04.2017 kl.16:02

Spennende innlegg! Ha en fin søndag :)

Enilorac Nesenra

27.05.2017 kl.20:34

Love it ! Alltid så nydelig fremstilt ! :D

Skriv en ny kommentar