hits

Tors hammer

Det vanligste symbolet for åsatru er Tors hammer, som det er ganske vanlig å gå med rundt halsen. Dette symbolet er blitt ganske populært som et smykke, så det brukes også av mange andre. Hammeren til Tor heter Mjølner og den er smidd av dverger. Navnet Mjølner betyr «den som gjør til mel». 

Det er blitt funnet ca 1000 torshammere fra perioden 500-1100- tallet i Nord-Europa. Så det må ha vært ganske vanlig å gå med torshammer på den tiden. 

Her er noen eksempler:


Denne er funnet i Telemark. Takk til Telemark fylkeskommune for bildet. 

 Denne er funnet i Bredsätra i Sverige. 

 


Denne er funnet i Skåne i Sverige.

 


Denne er funnet i Steinkjer i Nord-Trøndelag. Takk til Norges metallsøkerforening for bildet. 

 


Det er sjeldent at det er risset inn runer på torshammere. Men på denne torshammeren fra Danmark er det risset inn "Dette er en hammer". Sånn i tilfelle noen er i tvil. 
 


Her er noen mynter fra York i England med Tors hammer som motiv. På den øverste mynten står det "Regnald". På mynten under står det "Sithric". Når og hvor Regnald og Sithric var konger er jeg usikker på. Kanskje noen som leser dette vet mer? 
 

 


En nyere torshammer. Takk til Lotus1.no for bildet. 
 

 


Enda en nyere torshammer. Takk til Tana gull- og sølvsmie for bildet. 
 

  

Én kommentar

Lars

08.08.2017 kl.18:51

Det var en fin artikkel om Tors hammer. Det hadde vært morsomt og visst hvor populær Tors hammer egentlig var i vikingtiden. Det er kun funnet ca 13 torshammere i hele Norge, men over 3.500 vikingsverd. Så det er ikke sikkert at det var et veldig utbredt smykke. Datering og lokasjon for funnene kan antyde at Torshammerens populæritet vokste etter innflytelsen av Kristendommen, da det kristne Krusifikset gjorde et inntrykk. Så det er mulig at det da ble en slags motkultur til det. Litt mer info om torshammeren kan en lese her: https://www.lyrdesign.no/blog/torshammer

Fortsett med den gode bloggingen :)

Skriv en ny kommentar