hits

Torshov - Tors hov

I Oslo noen kilometer nord for Oslo sentrum, ligger et området som heter Torshov. Har du noen gang lurt på hvor navnet «Torshov» kommer fra?

Torshov var navnet på en gård som trolig lå der allerede på 6-700- tallet. Ordet «hov» er det norrøne navnet på «tempel» «gudshus». Gården hadde altså dette navnet hadde oppført et eget gudshus hvor de kunne ære gudene og gudinnen sine. Først og fremst Tor, tordenguden. 

Nøyaktig hvor bygningen lå vet vi ikke. Men det antas at den lå i den nordøstlige delen av Torshovparken. Det antas også at en slik bygning var bygget med staver som bærende konstruksjon. Altså samme byggeteknikk som en stavkirke. 

Selv om jeg bor et stykke unna Oslo nå, var jeg ofte på besøk i byen da jeg var yngre. Sprek som jeg var, var jeg mye rundt omkring i byen, og gikk også igjennom Torshov-parken og tenkte at det nok var rimelig sikkert at her må det ha ligget et hov en gang. Jeg tror også jeg ba en stille bønn til Tor i det jeg gikk igjennom parken. Når jeg senere lærte litt mer om byens historie og hva navnet kom av, var det altså kun en bekreftelse på hva jeg tenkte meg. Men det var fint å få vite litt mer detaljer.   

Før kristendommen foregikk religiøs aktivitet gjerne på den måten at en storbonde som var opptatt av religionen brukte en del ressurser på å satt opp et hov, eller eventuelt en horg (utendørs religiøst anlegg av steiner). Der kunne folket samle seg og blote sammen når det var religiøse høytider. Dette er beskrevet blant annet i flere av de norrøne sagaene fra Island. 

At et et stedsnavn på denne måten kan bety at det har ligget en førkristen helligdom der tidligere, er det mange eksempler på. Hvis et stedsnavn begynner med navnet på en gud eller gudinne, og slutter med «hov», «haug» «voll» «ve» «berg», eller noe lignende, vil det ofte bety at det var et sted folk drev religiøs aktivitet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar