hits

Hvordan forestille seg gudene?

Hvordan gudene er som vesener, er umulig å forstå for oss mennesker. Likevel er det bedre å ha forskjellige forestillinger om dem, enn å være uten. Vi bruker fantasien vår til å prøve å forstå gudene våre. Jeg vil anta at det foreløpig ikke finnes noen som har god nok fantasi. 

Alle folkeslag er enige om at gudene finnes. Og har brukt både fantasien, og hatt religiøse åpenbaringer om hvordan disse vesenene som står over menneskene ser ut og oppfører seg. Og man har endt opp med Odin, Zevs, Tordenfuglen, Apollon, osv at ettersom hvilken folkeslag/kultur du snakker om. 

Gudene og gudinnene finnes i utgangspunktet, men det er menneskene selv som har gitt de en form som det er mulig for oss å forstå.   Det er nødvendig for å i det hele tatt ha en religion, og å ha noen å vende seg til når man ber eller mediterer. 

De holder til i en annen verden. Vi får kun små glimt av informasjon om hva som befinner seg der. At denne verdenen finnes og at guddommelige skapninger befinner seg der er filosofisk og logisk bevist. Men ellers er det så utrolig mye vi ikke vet. 

 

Odin eg no heiter,

Ygg het eg før,

Tund føre den tid,

Vak og Skilving

Våvnud og Ropta-ty,

Gaut og Jålk hjå gudar,

Ovne og Svåvne,

sitt opphav eg trur

frå meg åleine hev alle.

(Grimnesmål vers 54)  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar