hits

Juletreet Yggdrasil

Et juletre forestiller den eviggrønne asken Yggdrasil. Yggdrasil er verdenstreet som har grener som strekker seg ut over hele verden og opp over himmelen. Et eviggrønt tre symboliserer udødelighet, samt fruktbarhet og kraft. At verden klarer seg igjennom den mørke kalde vinteren helt fint. Mens man i gamle dager nøyde seg med å pynte stua med grankvister, kom tradisjonen med å ta inn et helt tre, på 1800-tallet. 

«Asken er det største og beste av alle trær. Grenene brer seg over hele verden og står over himmelen; treet har tre røtter som holder som holder det oppe, og de strekker seg umåtelig vidt; en rot er hos æsene, den andre hos rimtussene, der Ginnungagap var før, og den tredje står over Nivlheim.» (Edda)

Vi som er religiøse og dyrker de norrøne gudene, kan godt pynte juletreet mer eller mindre i tråd med hvordan Yggdrasil blir beskrevet:

«Det sitter en ørn i grenene på asken, og den vet mange ting. Mellom øynene på den sitter en hauk som heter Vedrfolne. Et ekorn som heter Ratatosk, renner opp og ned etter asken og bærer avindsord mellom ørnen og Nidhogg, og fire hjorter løper omkring i grenene på asken og biter løv, de heter Dåin, Dvalin, Dunøyr, Duratro.» (Edda)

Dette bildet av Yggdrasil, laget av en kunstner som kaller seg Kathi, er virkelig nydelig. Takk til Kathi. 
 

Én kommentar

Driftingfrue

23.12.2016 kl.11:08

God jul :)

Skriv en ny kommentar