hits

Kan man forstå en religion helt, når man ikke er født inn i den?

Kan man forstå en religion helt, når man ikke er født inn i den? Jeg tror at svaret på dette er ja, men at det også er temmelig vanskelig. Hvis man er fostret opp i en annen religion, eller som ateist, er dette noe man ikke  kan ble helt kvitt. Å finne seg til rette med et nytt livssyn blir litt som å lære å meditere. Når du begynner vil alle tankene dine forstyrre deg uten at du har kontrollen. 

Selv om du ikke liker tanken på at du har et annet livssyn med deg, er det også helt naturlig og noe du bør akseptere, siden det er en del av den du er. Etter en stund vil man kanskje slutte å irritere seg over det, og komme seg videre. 

Hvis åsatru noen gang blir den vanlige religionen i Norge igjen, vil den være sterkt påvirket av liberal kristendom og humanisme. I alle fall i begynnelsen. At man har former for åsatru som er påvirket av andre religioner, er heller ikke noe nytt. Religionen vår var påvirket av blant annet de religiøse praksisene hos romerne under romertiden, og av kristendommen i middelalderen. Men kjernen i religionen har nok vært den samme hele tiden. 

 

Måteleg klok 

Kvar mann vere

Ovklok vere han ikkje

Lettast er livet 

Å leva for den

Som vel noko veit

(Håvamål vers 56)

   

 

2 kommentarer

Pappa H

14.12.2016 kl.13:13

Det er vel med religion som alt annet. Dersom man først har hørt/oppvokst på en ting er det vanskelig å akseptere og skulle tro/prøve på noe annet. Du må ha et åpent sinn og villig til å lære.

Før midten av 1800 vasket ikke legene hendene. Da lege Ignaz Semmelweis fant en sammenheng mellom dårlig håndvask og dødlighet på nyfødte mødre var det vanskelig å få overtalt legebestanden å vaske hendene sine da de var opplært til andre ting. Så ny kunnskap og andre måter å tenke på er vanskelig uansett om det er religion eller ikke.

Anonymus

18.12.2016 kl.11:51

Tror jeg nok, om ikke mer.

For kommer man utenfra en tro så vil man se der med mer kritisk øyne. Mens de som er født inn I en tro ofte vil se blindt på det de ikke vil følge og heller fremheve deres meninger fra sin religion, vil en utenfra oftere se hele religionen for å virkelig kunne forstå hva det I sin helhet er om.

Er det flere grener for åsatru I Norge,

Eller har vi kun bifrost?

En ny majoritet av åsatru vil nok definitivt dra med seg mye fra kristendommen, akkurat som norsk kristendom har dratt med seg mye elementer fra åsatru. Et av de viktige sakene kristendommen tok med seg er tilgivelse. Hvor det tidligere stort sett gikk I øye for øye, tann for tann.

Ellers er det også interresant å lese om at kvinnene hadde en mye større rett I samfunnet I den tiden, som f.eks stemmerett osv. Noe som ble fratatt dem under kristendommens inntog.

Akkurat funnet blogger din så skal bli gøy å lese mer her :)

Ha en strålende dag.

Og god JUL!

Skriv en ny kommentar